Сви чланци од Mirjana Veljovic

ОБАВЕШТЕЊЕ синдикалним организацијама поводом недостатка средстава за исплату примања из радног односа за здравствене раднике у систему социјалне заштите

Поводом актуелног проблема исплате плата, накнада трошкова и других примања из радног односа здравствених радника запослених у систему социјалне заштите у установама за смештај корисника Републички синдикат запослених у социјалној заштитити иницирао је састанак са представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.  Састанак са представницима ресорног министарства и Новог синдиката одржан је дана 12.02.2020. године.

Иницијативу и извештај са састанак можете видети на линковима испод:

1. Иницијатива
  2. Обавештење за синдикалне организације

Након одржаног састанак дана 14.02.2020.године Републички синдикат обратио се Републичком фонду за здравствено осигурање са захтевом да Управни одбор РФЗО измени Одлука о износу средстава даваоцима здравствених услуга за 2020. годину у делу средстава за установаме социјалне заштите за 2020. годину и да се сва средства искористе за ову намену и да се након измене одлуке приступи потписивању анекса уговора о обезбеђивању и финансирању здравствене заштите, које има закључене са установама социјалне заштите као пружаоцима услуга здравствене заштите за 2020. годину.

ГОСТОВАЊЕ МИНИСТРА ЗОРАНА ЂОРЂЕВИЋА И ПРЕДСЕДНИЦЕ СИНДИКАТА МИРЈАНЕ ВЕЉОВИЋ НА РТ ПИНК

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и председница Синдиката запослених у социјалној заштити РС Мирјана Вељовић заједно су гостовали у емисији „Ново јутро“ на РТ ПИНК.

Током емисије било је речи о актуелним проблемима са којима се суочавају запослени у систему социјалне заштите као и даљим плановима у правцу реформе система. Као посебна тема наметнуло се и питање рада недељом.

Целокупно гостовање можете видети на линку испод:

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ОРГАНИЗАЦИЈЕ 20. СУСРЕТА ЗАПОСЛЕНИХ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

Дана 17.12.2019. године Републички одбор синдиката запослених у социјалној заштити РС донео је одлуку о одржавању јубиларних 20. сусрета за 2020. годину.

Сусрети ће се одржати у Чању у периоду од 01.06.- 06.06.2020. године.  Све детаље у вези места одржавања, организације, цене и плаћања можете наћи у обавештењу на дну текста.

Обраћање синдикалним организацијама сусрети

ПОТПИСАНИ ПОЈЕДИНАЧНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ ИЗМЕЂУ ГРАДА БЕОГРАДА И ЧЕТИРИ УСТАНОВЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Дана 18.12.2019.године потписани су појединачни колективни уговори код послодавца између Града Београд и четири установе социјалне заштите.  У име Градске управе Града Београда уговоре је потписала градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, а у име ГРАДСКОГ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД, ПРИХВАТИЛИШТА ЗА ДЕЦУ БЕОГРАДА, ПРИХВАТИЛИШТА ЗА ОДРАСЛА И СТАРА ЛИЦА И ЦЕНТРА ЗА СМЕШТАЈ И ДНЕВНИ БОРАВАК ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ директори и представници репрезентативних синдиката.

Градска секретарка Наташа Станисављевић изразила је велико задовољство потписивањем појединачних колективних уговора. Она је нагласила опредељеност ресорног секретаријата и Града Београда да се систем социјалне заштите учини бољим, како за запослене тако и за кориснике. Она је захвалила свима који су учествовали у преговорима и указала да је буџет за социјалну заштиту за наредну годину већи за 130 милиона динара. Наташа Станисављевић се осврнула и на постигнуте резултате, подсећајући да је Прихватилиште за децу добило нов и савремен објекат, на који се чекало две деценије, затим отворен је објекат „Предах плус”, два нова објекта Центра за социјални рад и почела је израда пројектне документације за нов објекат у Барајеву, док се следеће године очекује и израда пројекта за нови објекат прихватилишта за бескућнике.

На потписивању појединачних колективних уговора обратила се и председница Синдиката запослених у социјалној заштити РС Мирјана Вељовић која је истакла да је ово важан моменат за све и значајан помак у  побољшању и унапређењу права радника у више сегмената који ће довести до  бољег мат. положаја запослених,  редовних систематских прегледа, редовних исплата отпремнина, јубиларних награда. Председница синдиката истакла је да је ово велики и важан корак, који је предузео оснивач уз посебну захвалност гђи. Наташи Станисављевић која је уважила наш Синдикат и исти позвала на потписивање појединачних уговора уз уверавање да ће ово бити сигурно  пример добре праксе осталим градовима и локалним самоуправама да следе пример Града Београда.

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР ДОНЕО НОВИ ПРАВИЛНИК О КОРИШЋЕЊУ СРЕДСТАВА ФОНДА СОЛИДАРНОСТИ

На седници Републичког одбора одржане дана 17.12.2019.године Републички одбор Синдиката запослених у социјалној заштити донео је нови ПРАВИЛНИК О КОРИШЋЕЊУ СРЕДСТАВА ФОНДА СОЛИДАРНОСТИ СИНДИКАТА ЗАПОСЛЕНИХ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.

Овим Правилником уређује се начин стицања средстава фонда солидарности, начин коришћења средстава и поступак остваривања права на коришћење средстава фонда солидарности од стране чланова Синдиката запослених у социјалној заштити Републике Србије. Правилником се јасно дефинишу ситуације у којима се стиче право на солидарну
помоћ, поступак остваривања права који подразумева директно обраћање Сидникату запослених у социјалној заштити РС, а не преко матичних синдикалних организација као што је то било предвиђено претходним Правилником.
Правилником је предвиђена и исплата солидарне помоћи која се исплаћује директно члану сидниката који остварује ово право, а не посредством синдикалних организација.

Преузимите правилник:

НАЈАВА УКИДАЊА ЗАБРАНЕ ЗАПОШЉАВАЊА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће ВЛАДА РС вероватно на крају године предложити потпуно укидање Закона о забрани запошљавања у јавном сектору. Наведена забрана би требало да буде укинута у јануару 2020.године.

Како је најавила председница ВЛАДЕ РС и даље ће радити владина Комисија која би требала да сречи прекомерно запошљавање. Председница Владе РС Ана Брнабић констатовала је недостатак запослених у систему образовања са посебним освртом и на систем социјалне заштите где је навела да недостаје 790 људи…

Синдикат заослених у социјалној заштити у обраћању ВЛАДИ РС управо је истицао проблем недостака запослених и које све последице претходних година трпе сви запослени, цео систем и на крају корисници услуга система социјалне заштите. Синдикат ће наставити са својим синдикалним активностима како би коначно отпочело попуњавање радних места у систему и како би ово обећање било и реализовано.

ВЕСТ:

СИНДИКАТ УПУТИО ИНИЦИЈАТИВУ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Републички синдикат социјалне заштите Републике Србије дана 21.11.2019.године упутио је иницијативу ВЛАДИ РС поводом актуелне ситуације и решавање проблема у систему социјалне заштите.

Наведена иницијатива упућена је након одржаног састанка представника Синдиката са ресорним министром Зораном Ђорђевићем. На овом састанаку било је говора о свим опште познатим проблемима са којима се сусрећемо у претходном периоду. Представници синдиката пренели су озбиљност ситуације и чињеницу да је систем пред колапсом, да се навелико крше права радника, да је притисак посла због недовољног броја радника постао неодржив чак и на кратки период. Решење проблема Синдикат ће тражити директно од ВЛАДЕ РС, а пре предузимања других мера синдикалне борбе.

Текст иницијативе упућене ВЛАДИ РС можете преузети овде:

ИНИЦИЈАТИВА ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ О НАЈАВЉЕНОМ ПОВЕЋАЊУ ПЛАТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

Поводом најављеног повећања плата запослених у јавном сектору, Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања као и Министарству здравља обратио се Синдикат запослених у социјалној заштити Републике Србије.

И поред повећања зарада Синдикат је још једном скренуо пажњу на актуелне проблеме недовољног броја запослених у систему социјалне заштите и неједнаком статусу медицинских радника у систему социјалне заштите са радницима у систему здравства као и лошем положају запослених са средњом и вишом стручном спремом у систему социјалне заштите.

Oбраћање поводом повећања плата у јавном сектору

РЕШЕЊЕМ ДРУГОГ ОСНОВНОГ СУДА У БЕОГРАДУ ОДБИЈЕН ПРЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИВРЕМЕНЕ МЕРЕ

Дана 26.07.2019. године по предлогу тужиоца Срете Рауковића, Други основни суд у Београду одбио је предлог за одређивање привремене мере.

Привремена мера, којој је био циљ спречавање даљег рада свих органа синдиката и заступање синдиката према трећим лицима одбијена је јер подносилац предлога није предочио никакве доказе потребне за одређивање привремене мере.

Решење о одбијању предлога за одређивање привремене мере можете видети у линку испод текста.

РЕШЕЊЕ-ПРИВРЕМЕНА МЕРА