Вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ОДРЖАВАЊА 20. сусрета

УСТАНОВАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ, СВИМ СИНДИКАЛНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА И ЧЛАНОВИМА СИНДИКАТА

Поштоване колегинице и колеге, 

У вези дешавања која су обележила претходни период, посебно последњих десетак дана у вези организације 20. сусрета,  Синдикат запослених у социјалној заштити РС обавештава све установе социјалне заштите и своје чланове о следећем:

  1. Синдикат запослених у социјалној заштити РС није одустао од одржавања 20. сусрета, који се и поред смањеног броја учесника у односу на претходне године одржавају у периоду од 18.09-23.09.2021.године у Чању 
  2. Због погоршане епидемиолошке ситуације и услова и ситуације која није погодовала организацији сусрета обављене су консултације са председницима ПОДОДБОРА како би организацију и одржавање сусрета прилагодили тренутним околностима и броју пријављених учесника. Републички одбор је почетком недеље одржао електронску седницу где је донета одлука да овогодишњи сусрети имају само рекреативно – туристички карактер без одржавања такмичења уз поштовање епидемиолошких мера, а посебно мера уласка у Црну Гору.
  3. Последњих десетак дана били смо сведоци разних притисака од стране актера којима је било у интересу да Синдикат не одржи овогодишње сусрете и све опет на штету радника. Синдикат  неће реаговати на разноразне препоруке републичких или покрајинских органа јер су исте само препорука, а што је најважније свака од њих је НЕЗАКОНИТА и директно позива на кршење закона и права радника.  То је свима јасно и остаје само да се истима позабаве инспекцијски и евентуално судски органи, а свој суд ће дати и шира јавност путем медија. Иза сваке препоруке не стоји брига о радницима и корисницима већ директна опструкција рада Синдиката и то свих оних незадовољних резултатима изборне Скупштине одржане 24.06.2021.г.  Чињеница је да они коју су давали препоруке ниједном до сада нису дали препоруку како да се унапреди поштовање права радника већ само у ситуацији када је потребно иста ограничити и позвати на њихово кршење. Право на ПЛАЋЕНО ОДСУСТВО и учешће на такмичењима и сусретима је право радника установљено Посебним колективним уговором у члану 29. став 1. тачка 10. Никаква препорука републичких или државних органа нити одлука директора установа поготово не из разлога наведених у препорукама не може да негира право установљено ПКУ јер се тиме директно крше прописи ове земље. Узроке нефункционисања установа и лоше организације рада треба тражити на другом месту, а не у радницима.