Вести

ОБРАЋАЊЕ Синдиката ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ, ПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДЕ РС И ПРЕДСЕДНИКУ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ поводом актуелне ситуације у систему социјалне заштите

 

Sindikatzsz - logo

Синдикат запослених у социјалној заштити РС се дана 21.10.2022.године обратио ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ Александру Вучићу, ПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДЕ Ани Брнабић и ПРЕДСЕДНИКУ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ Игору Мировићу поводом актуелне ситуације у систему социјалне заштите, а поводом реакције државних органа на трагедију која се десила у Вршцу 04.10.2022.г. Синдикат је указао на вишегодишу атмосферу линча која је створена према радницима центара за социјални рад као и незадовољавајуће извештавање медија које је уследило услед закаснеле реакције државних органа и након одржане конференције за медије Покрајинског секретаријата за социјалну заштиту, демографију и равноправност полова гдина. Вулетића. 

Синдикат сматра да је наратив искључиве кривице Центра за социјални рад Вршац праћен кривичним пријавама против директора ЦСР Вршац и запослених у центру од стране Пок. секретаријата  још више продубио кризу и неповерење грађана у систем. Насиље у породици као патологија нашег друштва мора да прати сарадња институција више система и не може се апострофирати искључива кривица једног од актера. Мулитисекторско решавање овог проблема мора да се стави у први план и да се свим актерима, не само центрима за социјални рад, ставе на располагање и људски и организационо- технички ресурси како би се систем носио са свим изазовима које носе случајеви насиља у породици. 

     Синдикат позива да се утврди одговорност али на објективно и одговорно заснованом приступу што сматрамо да је овог пута изостало од стране надлежног органа који је вршио надзор посебно имајући у виду одржану конференцију за штампу гдина. Вулетића након неколико дана неактивности након трагедије и изношења чињеница кривице ЦСР Вршац као утврђених, а да још ни записник о надзору није био откуцан, нити су радници имали прилику да се изјасне.  Све ово свакако даје могућност медијима да и периоду непосредно након трагедије и након конференције експлоатишу ову тему на начин да се систем социјалне заштите и људи који у њему раде потпуно лично и професионално дискредитују. 

   Текст обраћања можете видети кликом на линк: 

Обраћање Синдиката од дана 21.10.2022.г – Председник РС, ВЛАДА РС, ПОК. ВЛАДА