Вести

ОГЛАШАВАЊЕ САВЕЗА УДРУЖЕЊА СТРУЧНИХ РАДНИКА СОЦИЈАЛНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Предмет:  Оглашавање поводом трагедије у Центру за социјални рад у Раковици (Србија)

Овом приликом изјављујемо саучешће породици жртава трагедије која се десила у Центру за социјални рад у Раковици (Србија) приликом које су трагично настрадали мајка и млдб. дијете – дјечак  (старости 4 године) од стране другог родитеља. Овом приликом је тешко повријеђено и троје радника Центра за социјални рад који су радили у ЦСР.

Најоштрије осуђујемо чињење било које врсте насиља према било којој особи.

Као струковно удружење, изражавамо посебну забринутост за све чешће овако испољене облике и начине рјешавања проблема у породици и друштву уопште, за све чешћу угроженост, изложеност стручних радника и службеника установа, чији рад и дјеловање је свакодневно оптерећено са широким дијапазоном професионалних изазова и ризика.

Породично-правна заштита у дијелу примјене Породичног закона је једна од најризичнијих области у којима су потребне додатне анализе у циљу заштите корисника и стручних радника. Систем уређења брачних односа, те регулисања контакта родитељу са којим дијете не живи, у посљедње вријеме представља једне од најризичнијих послова у центрима за социјални рад из разлога што су поступци дуготрајни, често се договор родитеља не поштује, а стручни радници, сходно провођењу извршења рјешења, имамо институт опсервације контакта.

Према информацијама са терена, наши стручни радници изражавају саосјећање са свим стручним радницима у Раковици који су јуче били жртве или свједоци овог догађаја, те истовремено и забринутост за квалитет стручног рада у ситуацијама када недостају безбједносни услови за одржавање контаката у центрима за социјални рад. Такође, заједничким снагама морамо радити на оснаживању професије, измјенама законских рјешења, а посебно у дијелу породично-правне заштите и регулисања контакта, те подизању нивоа безбједности наших странака и самих запослених радника у центрима за социјални рад.

Користимо прилику да пружимо подршку колегама из Србије који раде веома тешке и врло разнолике послове, као и њиховом струковном удружењу, у борби за бољи положај струке у друштву.

Такође, апелујемо на друге одговорне установе (полицију, тужилаштва и судове) на ажурније поступање и процесуирање случајева и доношење ефикаснијих мјера заштите за угрожене чланове друштва.

С поштовањем,

ПРЕДСЈЕДНИК УО САВЕЗА

Мр Срђан Баралић, пси.сци