Вести

САОПШТЕЊЕ  ПОВОДОМ  САСТАНКА  СА МИНИСТРОМ ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Поводом трагичних дешавања која су се догодила у центрима за социјални рад протеклих неколико дана Синдикат запослених у социјалној заштити РС је иницирао данашњи састанак , на коме су поред представника ресорног министарства и синдиката, били  и директори центара за социјални рад.

Уводно излагање је имао министар господин Зоран Ђорђевић, који је у самом излагању навео да не жели да проблеме ставља под тепих, већ да са свима нама, уколико смо спремни, заједнички реформишемо социјалну заштиту.

Министар је замолио присутне да презентују проблематику  и потребе ЦСР-а. Након излагања в.д. директора Градског центра за социјални рад у Београду,Микаине Стевановић, која је изнела статистичке податке рада Градског центра за социјални рад (број предмета, број запослених, број корисника и др.), ја у име запослених сам изнела проблеме због којих  је  састанак и заказан:

  • неопходно измештање института виђања у контролисаним условима ван просторија центара за социјални рад,
  • повећање броја физичко техничког обезбеђења у свим центрима за социјални рад,
  • присуство представника МУП-а у сваком центру за социјални рад у току радног времена,
  • формирање Савета за спречавање насиља у породици.

 

На самом почетку, изнела сам незадовољство због недоласка представника Министарства правде и Министарства унутрашњих послова с обзиром да се проблематика, која је у овом тренутку горућа, тиче сва три ресора.  Након тога сам присутнима скренула пажњу на  урушавање социјалне заштите као делатности од општег друштвеног значаја као и на делегирање послова од стране јединица локалне самоправе, а који су утицали на квалитет рада због мањка запослених генерално у установама социјалне заштите. Поред наведеног истакла сам  недостатак  подршке стручним радницима центара за социјални рад у локалној заједници (психо-социјална подршка, склоништа, сигурне куће и сл.) као и проблем изгарања стручних радника на послу због повећаног обима посла и смањеног броја запослених што у доброј мери нарушава квалитет рада и тиме угрожава безбедност како корисника тако и запослених, а што се и десило у протеклом периоду.  Изразила сам веру да је ово почетак решавања нагомиланих проблема у последњих 15 година у социјалној заштити.

Замолила сам медије и целокупну јавност да престану са хајком која се води против центара за социјални рад јер иста не доноси ништа добро грађанима који користе услуге породично-правне и социјалне заштите, запосленима  у установама социјалне заштите као ни колегама који су повређени током трагичног догађаја у Одељењу Раковица спашавајући мајку и дете притом не бринући за сопствену безбедност.

Као завршну реч, а на изненађење присутних, министар је реферисао низ предузетих мера које је министарство предузело као хитне мере:

  • Сачињено је и издато Упутство о реализацији обавеза центара за социјални рад у примени Закона о спречавању насиља у породици као и да ће у најскорије време ресорно министарство урадити посебно упутство које се односи на виђање детета и родитеља са којим не живи у тзв. „контролисаним условима“;
  • Издат је налог директорима центара за социјални рад о начину поступања у случају директне или индиректне претње по безбедност запослених или по кориснике установа социјалне заштите уз прописану обавезу пријављивања сваког понашања које може угрозити безбедност запослених и корисника полицијским управама или станицама и да се о томе извести ресорно министарство;

Као наставак мера за подизање безбедности корисника и запослених у центрима за социјални рад на виши ниво, министар је најавио израду правилника као и норматива за даљи рад и поступање запослених у систему социјалне заштите.  Већ следеће недеље, министар је најавио састанак са председницима општина и градова како би се представили примери добре праксе појединих јединица локалне самоуправе у Србији. Након тог састанка, такође је најавио да ће бити наложено јединицима локалне самоуправе, као оснивачима центара за социјални рад,  да предузму мере у циљу унапређења услова за рад у установама социјалне заштите са посебним акцентом на безбедност корисника и запослених.

 

Поштоване колеге и колегинице,

На крају овог саопштења желим да искажем поштовање и захвалност на показаном јединству у овим тешким тренуцима као и на солидарности према повређеним колегама.

Надам се да ћемо успети да мирним путем решимо нагомилане проблеме у социјалној заштити и вратити кредибилитет установама социјалне заштите који је, верујемо, неопходан овој држави.

 

ПРЕДСЕДНИЦА СИНДИКАТА

Мирјана Вељовић, с.р.